Håndbog for psykiatribrugere og pårørende – Kend dine rettigheder

Håndbog for psykiatribrugere og pårørende

Ellen Margrethe Basse & Knud Kristensen
Håndbog for psykiatribrugere og pårørende – Kend dine rettigheder, 5. reviderede udgave
768 sider
SIND – Landsforeningen for psykisk sundhed, 2019
ISBN 978-87-90513-08-5

Dette er femte reviderede udgave af “Håndbog for psykiatribrugere og pårørende – Kend dine rettigheder.” Bogen udkom første gang i 2004. Med denne udgave runder oplaget 18.000 eksemplarer.

Bogen henvender sig først og fremmest til brugere og pårørende, men anvendes også i vidt omfang af ansatte i og uden for regionspsykiatrien og de kommunale forvaltninger, ansatte og frivillige i de mange organisationer inden for psykiatriområdet – samt studerende. Bogen står på en lang række biblioteker.

 Vi skrev bogen, fordi vi som pårørende ofte har stået i den situation, at vi ikke har kunnet finde de oplysninger, som vi havde brug for, når vi har skullet diskutere med behandlerne i behandlingssystemet, hjælpe brugere eller pårørende med en klagesag – eller blot havde lyst til at vide lidt mere om vores og vores syge pårørendes rettigheder.

Det har været vores målsætning, at bogen skal gøre det muligt hurtigt og let at finde relevante oplysninger. Vi har forsøgt at gøre bogens tekst så let tilgængelig som muligt. Alle henvisninger til love, paragraffer m.m. er placeret i fodnoter. Disse kan bruges, hvis man vil vide mere.

Bogen er udsolgt fra forlaget, men kan downloades gratis som pdf-fil under Downloads/Links.

Forord  9
Forord til fjerde udgave

Indholdsfortegnelse  13

Kapitel 1  33
Indledning

Kapitel 2  43
Handicapkonventionen m.fl.

Kapitel 3  67
Inddragelse

Kapitel 4  111
Forebyggelse og sundhedsfremme

Kapitel 5  123
Frivillig indlæggelse, behandling og udskrivning

Kapitel 6  171
Tvang på psykiatriske afdelinger

Kapitel 7  241
Retspsykiatri

Kapitel 8  293
Sundhedsbehandling uden for psykiatriske afdelinger

Kapitel 9  325
Socialpsykiatrien

Kapitel 10  449
Sociale ydelser m.m.

Kapitel 11  555
Rådgivning, kvalitetsmål og retssikkerhedskrav

Kapitel 12  621
Tilsyn, klage, domstolskontrol og erstatning

Regler  697

Bøger, artikler mv.  729

Stikord  741

Dette er 5. reviderede udgave af “Håndbog for psykiatribrugere og pårørende – Kend dine rettigheder.”

Håndbogen er skrevet til brugere og pårørende. Den bruges også af ansatte i psykiatrien, ansatte og frivillige i de mange organisationer inden for psykiatriområdet samt af studerende. Den er blevet uundværlig for mange.

Håndbogen beskriver de rettigheder, som brugere og/eller pårørende i psykiatrien har. Ret til at blive informeret, ret til medindflydelse på eget liv, ret til beskyttelse imod unødig krænkelse og – ikke mindst – ret til at blive behandlet. Den beskriver også de sociale rettigheder – som fx retten til uddannelse, beskæftigelse, forsørgelse samt støtte og omsorg.

I håndbogen finder du en forklaring på, hvem der kan træffe beslutninger i sundhedssystemet og i det sociale system, hvordan beslutningerne skal forberedes, hvordan planer mv. skal udarbejdes, samt oplysninger om klage- og erstatningsmuligheder.

Bogen er blevet opdateret med de mange lovændringer, der er gennemført siden 4. udgave. Der har været store ændringer i alle de betydende love på området.

Håndbogen er skrevet af to pårørende: Ellen Margrethe Basse, der er professor, dr.jur. samt Knud Kristensen, der er cand. scient. pol. og landsformand i SIND. Knud Kristensen er medlem af Rådet for Socialt Udsatte, Det Centrale Handicapråd og forretningsudvalget i Danske Handicaporganisationer..

Bogen er i 5. udgave vokset fra 748 til 768 sider. Alligevel er prisen fastholdt på kun kr. 100 inkl. moms. Samme pris som bogens første udgave havde i 2004.

Bogen udgives af SIND og kan rekvireres ved henvendelse til landsforeningens sekretariat og via webshoppen på hjemmesiden www.sind.dk.

Bogen er udsolgt, men kan downloades gratis som pdf-fil. Klik her.

Bogen kan downloades gratis som pdf-fil. Klik her.